Hochtief

opis projektu

Nasza pracownia podjęła się stworzenia wnętrze biurowych dla firmy Hochtief. Wbrew pozorom zaprojektowanie siedziby firmy budowlanej nie jest łatwym zadaniem. Stworzenie wnętrz przyjaznych pracownikom ale jednocześnie podkreślających charakter biura w przypadku branży budowlanej wymaga dość dużej kreatywności.

 

Podczas całego procesu współpracowaliśmy ściśle z grupą osób dedykowanych ze strony Hochtief do przeprowadzenia całego procesu. Wśród nich był również architekt Hochtief, z którym konsultowaliśmy najdrobniejsze szczegóły wystroju wnętrz. Dzięki tej kolektywnej pracy powstały wnętrza, w których udało się znaleźć znakomity balans między siłą wyrazu materiałów konstrukcyjnych będących kwintesencją działalności naszego Zleceniodawcy (cegła, beton, elementy stalowe), a dodatkami wykończeniowymi: kolorami nadającymi biuru lekkości: biel, szarość (które kreują wnętrze przestronne i jasne); zieleni (która podkreśla idee ekologii) i drewnu ocieplającemu wnętrza. 

 

Przemysłowy charakter przestrzeni akcentują stropy z widocznymi instalacjami. Industrialny sznyt można dostrzec też w przestrzeniach kuchni, a przede wszystkim w salach konferencyjnych, których nazwy nawiązują do materiałów budowlanych – kamienna, betonowa, szklana, itp. Te nazwy dodatkowo zostały podkreślone zastosowaniem odpowiednich grafik, lamp i materiału wykończeniowego.

 

Dzięki powyższym zabiegom udało się wspólnie wykreować nowoczesne biuro o domowym klimacie, ale korzystające z surowych tradycyjnych materiałów budowlanych.

Data
Kategoria
case study